Wakaf Mara Madani

2 Mac 2024/ 21 Syaaban 1445H

DPIM Sambut Baik Penubuhan Wakaf Mara Madani

PUTRAJAYA, 2 MAC 2024 – Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) menyambut baik pengumuman Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan peruntukan dana wakaf permulaan berjumlah RM100 juta kepada Majlis Amanah Rakyat (MARA) sewaktu penutupan Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) 2024 dengan sasaran dana terkumpul minimum RM1 bilion dalam tempoh 2 tahun. MARA merupakan badan yang selama ini menjaga kepentingan bumiputera melalui program pendidikan dan keusahawanan. Selama 58 tahun ini, kejayaan MARA telah menghasilkan modal insan yang berkualiti dalam membangunkan negara ini. Peruntukan dana RM100 juta untuk Wakaf MARA Madani sudah pasti akan meningkatkan lagi peranan MARA dalam melonjakkan lagi pencapaian bumiputera.
 
DPIM berkeyakinan dana wakaf permulaan berjumlah RM100 juta akan menjadi dana yang bersifat lestari sekiranya menggunapakai kaedah Waqaf Korporat. Ini kerana pendekatan Waqaf Korporat membina bisnes, menghimpunkan aset, menambahkan nilai dan memupuk daya keusahawanan entrepreneur menjana peluang ekonomi baru memakmurkan masyarakat menerusi kaedah bisnes dan korporat bersumberkan dana wakaf. Melalui keuntungan dan pelaburan Wakaf MARA Madani akan mampu memanfaatkan keuntungan tersebut kepada pembangunan usahawan, pendidikan dan kesihatan. DPIM menggesa syarikat berkaitan kerajaan (GLC), syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC), syarikat-syarikat senaraian awam dan masyarakat awam turut sama membesarkan dana Wakaf MARA Madani samada melalui wakaf tunai ataupun melalui wakaf saham.
 
Terdapat tiga badan Waqaf Korporat yang telah ditubuhkan sebelum ini iaitu Waqaf An-Nur Corporation Berhad, AWQAF Holdings Berhad, yang ditubuhkan Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) dan Waqaf FELDA. Ketiga-tiga Waqaf Korporat tersebut telahpun berjaya mengumpulkan aset berjumlah lebih RM1 bilion. Ini membuktikan kaedah Waqaf Korporat merupakan kaedah yang strategik untuk mengekal dan mengembangkan aset bagi kepentingan bumiputera dan berupaya memberi manfaat kepada seluruh rakyat Malaysia termasuk bukan bumiputera.
Salam Hormat,

MOHAMMAD SAHAR MAT DIN
Presiden DPIM

KENYATAAN MEDIA

LOKASI DPIM